Света Богородица Каменско - Охрид (Успение на Пресвета Богородица)

Црквата Успение на Пресвета Богородица (позната и како: Света Богородица Каменско) е сместена во строгиот центар на Охрид во близина на чинарот и Старата чаршија. Црквата е изградена и живописана во 17 век, а проширена во 1832 година.
Фрескоживописот и иконите на иконостасот се дело на познатиот македонски зограф Дичо Зограф, изработени во 1863 година, а црквата била живописана и втор пат во втор пат во 1924 година. Особено интересен е и резбаниот дрвен иконостас за кој се претпоставува дека е дело на мијачки мајстори.
Во дворот на црквата се наоѓа гробот на дебарско-кичевскиот митрополит Антониј.
Света Богородица Каменско - Охрид

Света Богородица Каменско - Охрид

Црква Успение на Пресвета Богородица - Охрид, Македонија

Поглед кон центарот на Охрид од дворот на црквата  - Света Богородица Каменско - Охрид (Успение на Пресвета Богородица)

Поглед кон центарот на Охрид од дворот на црквата  - Света Богородица Каменско - Охрид (Успение на Пресвета Богородица)

Црква Успение на Пресвета Богородица - Охрид, Македонија

Црква Успение на Пресвета Богородица - Охрид, Македонија

Гробови во црквата Успение на Пресвета Богородица - Охрид, Македонија

Гробови во црквата Успение на Пресвета Богородица - Охрид, Македонија

Света Богородица Каменско - Охрид (Успение на Пресвета Богородица)

Света Богородица Каменско - Охрид (Успение на Пресвета Богородица)

Света Богородица Каменско - Охрид (Успение на Пресвета Богородица)

Света Богородица Каменско - Охрид (Успение на Пресвета Богородица)

Света Богородица Каменско - Охрид (Успение на Пресвета Богородица)

Powered by Blogger.