Манастир Св. Петар и Павле село Црновец (Црнеец)

Манастирот Св. Петар и Павле во близина на село Црновец (Црнеец) е еден од ретките активни манастири во близина на Битола. Сместен во густа дабова шума, манастирот се наоѓа во непосредна близина на акумулацијата Стрежево.
Според плочата која се наоѓа покрај манастирската црква, манастирот постои на ова место од 15 век, а е обновен во 1999 година.
На друга надгробна плоча веднаш до манастирската црква пишува дека манастирот е последно почивалиште на шест монаси од овој манастир кои бранејќи ја христовата вера, храбро ги положиле своите животи во 18ти век.
Гостопримливите монаси и грижливото локално население го прават овој манастир едно од омилените места за посета за сите добронамерници, особено во летниот период.
Манастир Св. Петар и Павле село Црновец, Општина Битола

Манастир Св. Петар и Павле село Црновец, Општина Битола

Манастир Св. Петар и Павле село Црновец, Општина Битола

Манастир Св. Петар и Павле село Црновец, Општина Битола

Monastery St. Peter and Paul Crnovec village, Bitola municipality, Macedonia

Monastery St. Peter and Paul Crnovec village, Bitola municipality, Macedonia

Monastery St. Peter and Paul Crnovec village, Bitola municipality, Macedonia

Monastery St. Peter and Paul Crnovec village, Bitola municipality, Macedonia

Tombstone - Monastery St. Peter and Paul Crnovec village, Bitola municipality, MacedoniaView toward surrounding mountains  - Monastery St. Peter and Paul Crnovec village, Bitola municipality, Macedonia

Monastery room  - St. Peter and Paul Crnovec village, Bitola municipality, Macedonia

View toward surrounding mountains  - Monastery St. Peter and Paul Crnovec village, Bitola municipality, Macedonia

St. Peter and Paul Crnovec village, Bitola municipality, Macedonia

Monastery room  - St. Peter and Paul Crnovec village, Bitola municipality, Macedonia


Powered by Blogger.