Св. Константин и Елена - Охрид, Македонија

Храмот посветен на Св. Константин и Елена во Охрид во близина на црквата Пресвета Богородица Привлептос, бил изграден и живописан некаде околу 1400 година. Бил изграден со ктиторскиот залог на јеромонахот Партениј, а сликарството е еден од последните репрезенти на ликовните текови на охридското сликартсво од втората половина на 14 век.
Св. Климент е дел од галеријата на светителски фигури на јужниот сид. Ктиторите и сликарите од Охрид гледајќи го својот најближен помошник во ликот на светителот, ја истакнале својата почит сликајќи го во тандем со Св. Никола, најпочитуваниот архиереј во православието.

Св. Константин и Елена - Охрид, Македонија

Св. Константин и Елена - Охрид, Македонија

Св. Константин и Елена - Охрид, Македонија

Св. Константин и Елена - Охрид, Македонија

Св. Константин и Елена - Охрид, Македонија

Св. Константин и Елена - Охрид, Македонија

Св. Константин и Елена - Охрид, Македонија

Powered by Blogger.